Wat doen als het gas te duur wordt?

Gasloos wonen

De stijging van de gasprijs en het tekort aan gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben ertoe geleid dat steeds meer mensen op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun huizen te verwarmen. U kunt uw huis onder andere verwarmen met een elektrische kachel of iets soortgelijks.

Er zijn namelijk veel verschillende opties om uw huis of appartement zonder gas te verwarmen, de ene duurder dan de andere.

Angst voor de gascrisis

De oorlog woedt nog steeds in Oekraïne, en Rusland en Europa zijn op dit moment niet de sterkste bondgenoten. Er hangt dan ook veel onzekerheid in de lucht: worden de gasopslagtanks voor komende winter gevuld? Wordt Nederland – of specifiek JIJ – van voldoende gas voorzien? In nederland doen we niet veel zonder gas. De industrie is er sterk van afhankelijk en bijna 50% van de mensen verwarmt met gas. En je wilt toch zeker niet in de winter in een koud appartement zitten? Daarom ben je waarschijnlijk hier om alternatieve warmtebronnen te zoeken bij een acute gascrisis. Gasloos wonen wordt voor iederen een stuk belangrijker ineens.

Een gasboiler verbrandt gasbrandstof om water te verwarmen, dat vervolgens naar de radiatoren van uw huis wordt geleid voor verwarming. Voor warm water sluiten deze leidingen rechtstreeks aan op je kranen of via een boiler, afhankelijk van het type kachel of boiler.

Deze gaskachels kunnen worden gebruikt met aardgas of vloeibaar gas, dat ze halen uit ondergrondse leidingen, uit grote gasopslagen of uit herbruikbare flessen die regelmatig kunnen worden bijgevuld.

Alternatieven

Het eerste waar veel mensen aan denken bij verwarming zonder gas is een luchtverhitter. Maar ook convectoren en olieradiatoren zijn een optie.

Elektrische kachels als noodverwarming

Moderne elektrische radiatoren zijn krachtig en zijn zelfs verkrijgbaar in strakke en stijlvolle ontwerpen om de esthetiek van uw huis aan te vullen. Als alternatief voor conventionele verwarming op gas of olie kunnen elektrische radiatoren meestal alleen kleine kamers verwarmen en zijn goedkope apparaten niet stil.

Wat doen als het gas te duur wordt?
Schuiven naar boven