Hoe weerbestendig zijn tuinmeubelen eigenlijk?

Terras meubels

De weersbestendigheid van tuinmeubelen is afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Veel mensen zoeken op Google naar “tuinmeubelen weerbestendig”. U wilt tuinmeubelen die het hele jaar buiten kunnen staan. Maar bestaat er zoiets? En het maakt natuurlijk niets uit, of mag niets uitmaken, of de meubelen van een duur merkl zijn, of gekocht in een loungeset aanbieding.

Weerbestendige houten tuinmeubelen

Zo heeft eikenhout een duurzaamheid van 2, terwijl grenenhout maar een duurzaamheid van 4 heeft.

Hardhout zoals teak of afzelia is bijzonder goed bestand tegen weersinvloeden. Deze houtsoorten hebben een duurzaamheid van 1 en zijn bijna onverwoestbaar.

Naaldhout is minder weerbestendig (duurzaamheid 4 tot 5). Ze worden voornamelijk gebruikt als constructiehout in de bouw en civiele techniek. Naaldhout kan echter duurzamer worden gemaakt door een geschikte oppervlaktebehandeling.

Hardhout is natuurlijk zeer duurzaam (klasse 1 t/m 3) en makkelijk te bewerken. Vanwege hun sterkte-eigenschappen kunnen ze zowel in de bouwsector als in de meubelbouw worden gebruikt.

Teakhout vormt door het hoge oliegehalte een natuurlijke beschermlaag en hoeft niet verder behandeld te worden. Het hout is waterafstotend en slijtvast. Teak is van de beste kwaliteit met het predikaat “oud hout” of “gerecycled”.

Het hout van de Afzelia is nog stabieler en resistenter. Afzelia-hout wordt zelfs gebruikt voor dammen en vaten om chemische inhoud op te slaan.

Houten tuinmeubelen bieden een prachtige uitstraling en een zeer hoog zitcomfort. Terwijl andere materialen snel opwarmen of afkoelen, kan hout warmte opslaan en is daardoor altijd op een aangename temperatuur.

Weerbestendige metalen tuinmeubelen

Tuinmeubelen van metaal worden vooral in de gastronomie gebruikt omdat het goedkoop is en in vele vormen kan worden geproduceerd. Als metalen worden staal, aluminium en ijzer gebruikt. IJzer of staal moet worden gecoat om het permanent tegen weersinvloeden te beschermen. Roest kan echter ook wenselijk zijn – vanwege de vintage look. Aluminium en roestvrij staal corroderen nauwelijks, de coating wordt voornamelijk gebruikt voor kleurontwerp. De gepoedercoate aluminium, ijzeren of stalen tuinmeubelen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Vuil kan eenvoudig worden verwijderd met water of een milde reinigingsoplossing

Hoe weerbestendig zijn tuinmeubelen eigenlijk?
Schuiven naar boven