Facsimile-stempel – uw handtekening als stempel

Stempel

U hoeft geen pen meer bij de hand te hebben om te tekenen. Dit kan ook met een facsimile-stempel. Vrij vertaald is dit een handtekeningstempel. U kunt de bijbehorende modellen in onze overzichtelijke winkel kopen en uw individuele handtekening toevoegen via de praktische online configurator.

Met dit praktische kantooraccessoire kunt u voortaan meerdere documenten snel achter elkaar “ondertekenen” of paraferen. Het gebruik van dit type stempel is ongelooflijk handig. Het is echter ook belangrijk om op bepaalde details te letten, bijvoorbeeld om juridisch aan de veilige kant te blijven.

Gebruikt u eigenlijk een facsimile-stempel om documenten te vervalsen?

Deze vraag is meer dan terecht. Contracten en andere belangrijke documenten kunnen immers gemakkelijk worden ondertekend met de handtekening van iemand anders. Hierbij geldt: in bepaalde gebieden is het absoluut geen probleem om een ​​facsimile-stempel te gebruiken, maar in verband met andere processen dient de handtekening altijd met de hand te gebeuren.

Maar wat zijn hier precies de eisen? Afhankelijk van het formulier is de specificatie voor de handtekening gebaseerd op artikel 126 I BGB. Daarin staat in welke gevallen de handtekening met de hand moet worden geschreven. Als u in plaats daarvan een stempel gebruikt, wordt de handtekening ongeldig verklaard. Bij een geschil kan dit ernstige gevolgen hebben.

Desalniettemin kan de facsimile-stempel natuurlijk zonder problemen op veel gebieden van het dagelijks leven worden gebruikt.

De toepassingsgebieden zijn nog steeds zeer veelzijdig. Uitzonderingen zijn in principe beperkt tot bepaalde vormen, die onderworpen zijn aan bepaalde wettelijke vereisten.

Het is echter ook belangrijk: als u volgens de wettelijke vereisten een facsimile-stempel mag gebruiken, moeten beide contractpartners natuurlijk akkoord gaan met een dergelijke handtekening. Als een van beide partijen besluit dat niet te doen, moet je een pen pakken en op de “ouderwetse” manier ondertekenen.

Wat is een facsimile-stempel precies?

Kenmerkend is dat een facsimile-stempel uw handtekening weergeeft met behulp van een stempelafdruk. Het is de moeite waard om de aanduiding nader te bekijken. Een “facsimile” is een exacte replica van iets. Dit hoeft niet per se een formulier of een handtekening te zijn. De focus ligt op het reproduceren van een bepaald ding. Een procedure die bijvoorbeeld vooral onder historici bekend is. Oude en nauwelijks leesbare documenten moeten in de loop van de tijd worden vernieuwd of gereproduceerd als ze worden gevonden, om zo nodig de leesbaarheid van bepaalde secties te vergroten.

In het geval van een facsimile-stempel is het – zoals in het begin vermeld – een replica van uw handtekening. Die stempel kan in theorie niet alleen door jou maar ook door andere mensen worden gebruikt. Ze moeten wel geautoriseerd zijn om het bijbehorende model te gebruiken. Anders is het 100 procent vervalsing.

Het feit dat er vaak onduidelijkheid bestaat over hoe de naam van deze bijzondere postzegel eigenlijk wordt uitgesproken, is altijd bijzonder interessant. Het goede nieuws is dat facsimile precies wordt uitgesproken zoals het is geschreven. Aangezien het woord oorspronkelijk uit het Latijn komt, is dit geen grote verrassing – vooral niet voor taalkundigen.

Facsimile-stempel – uw handtekening als stempel
Schuiven naar boven