Batterij vervangen bij een houten horloge

Horloges

Het vervangen van de houten horlogebatterij is meestal snel gedaan. En eigenlijk is deze taak zelfs voor leken geen probleem, maar als het een erg duur horloge is, kan het zinvol zijn om hiervoor naar een horlogemaker te gaan. Anders hoeven slechts een paar punten in acht te worden genomen, zodat iedereen de batterij daadwerkelijk kan vervangen, het exacte proces kan individueel verschillen, afhankelijk van het horloge en de horlogefabrikant.

Welk gereedschap is nodig?

Als er meerdere horloges in het huishouden zijn, moet een batterij vaker worden vervangen. Hier kan het de moeite waard zijn om een ​​speciale horlogereparatieset aan te schaffen. Hiermee kan de bodem gemakkelijk worden geopend zonder deze te krassen. Omdat de set speciale kofferopeners en kofferopenermessen bevat. Het kan worden gekocht voor ongeveer 12 euro. Als alternatief kan de behuizing ook met een plat mes of een kleine schroevendraaier worden geopend.

Hoe de batterij te vervangen

Dit moet echter heel voorzichtig gebeuren om geen krassen te veroorzaken. Als het een zogenaamde drukvloer is, wordt het betreffende gereedschap in een inkeping gedrukt. De vloer kan nu worden opgetild en zal normaal gesproken vanzelf loskomen. Als er daarentegen een schroefrug is, wordt idealiter een kofferopener gebruikt. Deze is bevestigd aan twee inkepingen en met de klok mee gedraaid. Nadat de schroeven zijn losgedraaid, kan de horlogebasis worden verwijderd.

Wanneer de onderkant met succes is losgemaakt van het horloge, is de batterij meestal te zien. Dit kan heel eenvoudig worden verwijderd met een stevig houten stokje, een zogenaamde cakeprikker, een naald of een pipet. In het ideale geval wordt het op dezelfde manier op de tafel geplaatst als het eerder werd verwijderd. Zo wordt duidelijk hoe de nieuwe batterij gebruikt moet worden.

Bij een houten horloge heren is de werkwijze exact hetzelfde als bij een houtendameshorloge.

Batterij vervangen bij een houten horloge
Schuiven naar boven